Vejledning til det danske arbejdsmarked

Mange medlemmer af ”Verdens kvinder i Danmark” er kvinder, der er kommet til Danmark fra de tidligere sovjetiske republikker. Alle har gode uddannelser fra hjemlandet, en stor motivation for at komme ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt og de deltager aktivt i foreningslivet. ”Verdens kvinder i Danmark” rummer kvinder med mange forskellige kvalifikationer. En del af medlemmerne arbejder indenfor deres faglige felt, mens andre er beskæftigede i jobs, hvor de i virkeligheden er overkvalificerede. Vi har også medlemmer som er lige kommet til Danmark og som er aktivt jobsøgende. For at hjælpe vores medlemmer med at få viden afholdt foreningen en temadag d. 22. marts 2011 om, hvordan og hvor veluddannede indvandrere fra de tidligere sovjetiske republikker, kan få job. Mange deltagerne delte deres bekymringer over, at det er svært at få relevant hjælp fra jobcentre mm. fordi jobkonsulenterne ikke er parate til at arbejde med veluddannede nydanskere, som vil gerne bruge deres faglige og personlige kvalifikationer indenfor de fag de har uddannet sig til.

På mødet  der præsenterede forskellige muligheder for at finde job på det danske arbejdsmarked, med fokus på indvandrere fra de tidligere sovjetrepublikker, hørte vi 10 succeshistorier: en gymnasielærer, en bankansat, en konsulent i Gladsaxe kommune, en bogholder, en sproglærer, en rejsearrangør, en sekretær for et politisk parti i folketinget, en laborant på universitetet, en socialrådgiver og en projektleder i kulturhus i Københavns Kommune.

Blandt talerne var flere tidligere lærere i russisk sprog fra Lvov, Jambul og Moskva. Der var kandidater fra det matematiske fakultet på Moskvas Statsuniversitet, det historiske fakultet i Kasakstans- og Petrozavodsks Statsuniversitet. Der var en ingeniør fra den kemiske industri i St. Petersborg, en embedslæge fra Minsk og en ergoterapeut fra Baku. Alle af dem har fundet et arbejde i Danmark, som de er glade for, fordi arbejdet giver dem mulighed for at realisere sig selv professionelt.Uddannelsen taget i hjemlandet har ikke umiddelbart kunne bruges i Danmark. Derfor har de fleste været nødt til at tage job i anden branche. Nogen har skullet gennemføre nye uddannelser i det danske uddannelsessystem. Der var forskellige veje ind på det danske arbejdsmarked. Nogen så en jobannonce på internettet, nogen i gratisaviser, nogen har fået et tip fra ven, nogen fik et forslag fra en nabo, en person fik en invitation til en samtale ved at sætte sit CV på nettet, nogen sendte en uopfordret ansøgning til forskellige virksomheder og nogen fik job igennem netværk.

Talerne delte deres tips om, hvordan man opfører sig til jobsamtalen og hvad man kan gøre for at gøre indtryk på arbejdsgiveren, hvordan man skriver en ansøgning ved at fremhæve sine stærke sider og nedtone sine svagheder, hvordan man indgår i relevante netværk i et nyt land, hvorfor man er nødt til at tage ulønnet praktik og hvordan man finder en relevant praktikplads, hvad job med løntilskud er for noget, og hvilke fordele det kan give.
Alle disse og andre “små” hemmeligheder fra diverse kilder, vil vi opsummere i den brochure vi nu arbejder aktivt på at finde sponsorer til udgivelsen af.

9 kommentarer

 1. Расстроена, что так поздно узнала о вашей встрече. Такая актуальная тема. Планируете ли вы продолжить?

 2. Author

  Да, эта проблема постоянно у нас в фокусе. В данный момент мы начинаем проект, где подыскиваем менторов из производственной сферы для членов нашей организации. Скоро сообщение об этом появится на нашем сайте.

 3. God dag!
  Glader mig at være med i Jeres foreningen og får mere information om mentor programe. Jeg beder Jer om at gøre mig person i en gruppe, som arbejder med mentor programe.

 4. Author

  Уважаемые друзья! Наша организация получила за последнюю неделю много новых членов из-за интереса к нашей менторской программе. Мы бы просили всех не торопиться перечислять взнос, а прежде ознакомиться с Уставом и мероприятиями организации. Как и для любой организации, нам важно иметь членов, которые бы разделяли наши взгляды и наши ценности и были бы активны в наших других мероприятиях и проектах, а не только в менторской программе.

 5. Hvor kan jeg se selve Mentor programmet ?

 6. Author

  К нам продолжают поступать запросы по поводу нашей менторской программы. Сообщение о ней мы разместили еще 11 апреля на нашей странице в новостях, а также добавили в рубрику Проекты.

 7. Author

  Det ligger både som projekt og som en nyhed fra 11 april

 8. Добрый день! Я прочла разъяснения о вашем менторпроекте и поняла, что я не могу в нем участвовать. Не могли бы вы подсказать о других проектах, в которые я может быть подхожу? Заранее спасибо за информацию.

 9. Author

  Трудно судить, не зная кто вы, вашу профессию и статус. Менторских программ много. Каждый профсоюз, каждое предприятие имеют свою менторскую программу. Для приезжих, к примеру, самая известная программа- KVINFO.Вот здесь можно прочесть про неё, в том числе и на русском:
  http://www.kvinfo.dk/side/457/
  http://www.kvinfo.dk/file.php?file=856

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *