Alma er et navn som strækker sig over generationer, kulturer og landegrænser.

I hele verden er det muligt at møde Alma. Bare her i Danmark man kan møde bosniere, litauere, grønlændere, belgiere, pakistanere og arabere som hedder Alma. Det er muligt at møde en Alma som er vokset op i Sønderjylland og en anden som er vokset op i Argentina. Kvinder over hele verden deler navnet med de mange betydninger.

På det gamle gotiske sprog var Alma den arbejdende, den modige. På spansk og italiensk, sjælen, og på kasakhisk, ungarsk og tyrkisk, æble. Og sådan bliver listen faktisk ved.

I romertiden brugte romerne titlen Alma Mater, den nærende moder, om flere gudinder, bl.a. jagtgudinden, Diana og om Ceres, gudinden for landbrug, moderlig kærlighed og fertilitet. Den samme titel begyndte mange universiteter at benytte sig af, som fx Europas ældste, Bologna Universitet, som har Alma Mater navnet i sit logo. Og på samme måde som gudinderne gav romerne håb og tro, og universiteterne giver en nærende og plejende viden til de studerende, har de nominerede kvinder givet håb, næring og pleje til de projekter og de initiativer, de har lagt deres flid, tid og hjerte i.

Foreningen Verdens kvinder i Danmark har valgt at have et æble som symbol for etniske minoritetskvindepris. Æblet har spillet en stor rolle gennem menneskets kulturhistorie. Ifølge overleveringen opdagede Newton tyngdeloven, efter at et æble fra et æbletræ faldt ned i hovedet på ham. Eller Adam og Eva, som blev smidt ud af Paradis, efter at Eva havde spist af den forbudne frugt: Et æble. Et æble som gav dem åbenbaring og viden.

Historisk set har æblespisning været anset for at være en synd, men man har også fortolket det, som de første skridt mod oplysning, og æblet som symbol på viden og evolution. I nordisk mytologi er æblet desuden symbol på skønhed og genfødsel.


Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv gerne nedenfor eller på mail.


    [recaptcha]

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.