Russiske spor i København: Assistens Kirkegård

Der er flere russiske spor i Danmark og i den danske kultur.
Den mest kendte af de personer, der har spillet en vigtig rolle som bindeled mellem Rusland og Danmark, er Kejserinde Marie Fedorova Romanov, i Danmark oftest kendt som Kejserinde Dagmar.
Hun blev som ung dansk prinsesse gift ind i den russiske Romanov zar-familie, og blev mor til den sidste russiske zar. I 1919 flygtede Dagmar tilbage til Danmark, efter at hun overlevede den Russiske Revolution, og hun blev det sidste overlevende kronede hoved i Ruslands historie.

I anledningen af Romanov-dynastiets 400-års jubilæum i år, som er interessant for os fra historisk perspektiv, vil Verdens Kvinder i Danmark arrangere et besøg på Assistens Kirkegårdens Gammel Russisk afdeling. På Assistens Kirkegård ligger mange personer begravet, som var tæt knyttet til kejserinden og som havde en funktion ved det russiske hof: Prinsesser, hofdamer, kammerjomfruer, barnepiger, generaler, admiraler og hofchefer.

Vi besøger Gammel Russisk Afdeling sammen med Irina Demidoff, formanden for foreningen Dagmaria. Foreningen gennemfører og støtter forskellige kunstneriske og litterære projekter, som kan knyttes til russiske historie. Man kan ikke finde en anden person, som kender Assistens Kirkegårdens russisk afdelings historie, og de som er begravet der, bedre. Irina Demidoff er en ægte ildsjæl, som har skabt forståelse for respekt for historien og som søsætter stribevis af fremragende projekter. Blandt andet restaurering af Gravene på den russiske del af kirkegården “Assistens”.

Vi vil bede dem, som gerne vil deltage i udflugten at komme med blomster, som kan udplantes ved gravsted. Det kan være vores bidrag til den multietniske storbykirkegård.

Arrangementet afholdes på dansk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *