Læseklubbens møde

I januar  vi mødtes i læseklubben for at diskutere Yahya Hassans digtsamling. Som udgangspunkt har vi stillet spørgsmålet: Er han en god digter, eller er han kun en debatør og provokerende person?  Hver eneste af os fortalte om vort indtryk.Langt de fleste syntes, at det var spændende læsning. Vi har bestemt fået en viden om et miljø, som  hele tiden er  i mediernes søgelys. Det er afgørende, at vi har fået den viden fra en person, som tilhører miljøet.  Yahya Hassan blev rost for sit jævne sprog. Alle var enige om, at hans tekster nøjagtigt afspejlede hans verden. Selvom det miljø han skriver om er fremmed for de fleste af os, giver hans tekster mulighed for at forstå ham og hans baggrund bedre. Hos de fleste af os vakte det positive følelser og empati.

Men er det poesi eller noget andet?  Der var forskellige meninger om hans digte: fra at de knækprosa og over mod de var politiske tekster egnet til aviser og at digtene måske endda var skriveterapi for forfatteren.

Vi talte også om de forventninger vi har til litteratur og generelt til kunst.

I hans bedste digte maler Yahya Hassan et dybt billede af livet med enkelte ord. Man læser hans korte digte og ser for sig en lang kompliceret historie.  Han er en god digter, fordi han vækker dybe følelser hos sine læsere. Han kan sætte ord på de følelser, som almindelige mennesker finder det svært at udtrykke. Det gør ondt på læserne at læse hans lyrik, og det er også et tegn på, at det er den rene poesi. God poesi skal medvirke til at skabe billeder af livet på sin egen måde, og det gør Yahya Hassans værk.

Problemet ligger efter vores mening i, at hans digte har mange forskellige niveauer. Nogle af dem er god poesi, men nogle af dem skulle han måske have arbejdet mere med.
Forfatteren oplever  for tiden stor succes og fremgang. Det kunne være spændende at se, hvad der er blevet af ham og hans forfatterskab f.eks. om 5 år. Er hans digtsamling bare en succes baseret på at få alle de vrede følelser ud, som han har fået gennem livet og derfor er det slut med poesien? Eller han har en rigtig digters sjæl, som han viser i nye værk?

Næste møde finder sted søndag d.22.marts 2015 kl.14.00, hvor vi vil beskæftige os med Benny Andersen og hans forfatterskab. Vi vil forsætte at undersøge den danske poesis verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *