Den russiske revolutions kvindelige ansigt

D.7. november 2017, præcis 100 år efter den russiske revolution, som var en af de mest skelsættende begivenheder i det 20. århundrede, vil foreningen Verdens Kvinder i Danmark sætte fokus på Alexandra Kollontaj. Alexandra Kollontaj var en af de drivende kræfter i revolutionen og en pioner i kampen for ligestilling. Men hun kaldes også ‘den glemte feminist’. Hun var russisk revolutionær og nytænkende feminist, indtil bolsjevikpartiet I 1921 lukkede ned for al nytænkning. Kollontaj’s ideer inspirerede kvindebevægelsen i 1970erne, men så blev hun glemt igen. Hendes liv er spændende som en roman og ideerne fortsat relevante.

Lektor Signe Arnfred, Roskilde Universitet, vil ud fra sit store kendskab til Kollontaj lægge op til en diskussion om feminismen i revolutionen, om den sovjetiske feminisme og om den rolle, personer som Alexandra Kollontaj, Clara Zetkin og Rosa Luxemburg har spillet for udviklingen af den feministiske bevægelse i Vesten.

Med dette arrangement ønsker vi at give vores bidrag til udviklingen i dagens Danmark. 21. november er de første kandidater fra det nystiftede parti Feministisk Initiativ være på stemmesedlen til kommunalvalget. Vi synes at der ligger en vis symbolik i dette – november, pionerer, feminister, men det er ikke kun symbolsk. Jo bedre nutidens feminister kender den feministiske bevægelses historie, den op- og nedture, dens markante personligheder og deres enorme bidrag til at feminismens ideer fik tag i milliarder af menneskers sind og sjæl, jo stærkere vil denne nye generation af feminister stå, jo bedre vil de være rustet til at komme med praktiske løsninger.

Arrangementet afholdes  d.7.november 2017 kl.19.00-21.00 i VerdensKulturCentret på Nørre Alle 7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *