De Dødes dag fra Mexiko for ældre fra Østerbro

Med Claudia Adeath som initiativtager holdt Verdens kvinder i Danmark igen en aktivitet for ældre mennesker – denne gang i Aktivitetscentret Østerbro. D.3. november har vi besøgt torsdags-kaffebordet i centret og har vist hvordan Allehelgen fejres i Mexico!
De Dødes Dag (Día de Muertos) er en af de vigtigste højtider i Mexico. Her er ældgamle, præcolumbianske ritualer smeltet sammen med den katolske Allehelgen til en livsbekræftende fest for de døde. I 2008 fik Mexico optaget De Dødes Dag på UNESCOs liste over bevaringsværdig immateriel kulturarv.
Festen varer fra Allehelgensdag d. 1. november til Allesjælesdag d. 2. november. I disse dage samles man for at ære og mindes familie, venner og kære, der er gået bort. De Dødes Dag er ikke en sørgelig, men en glædens højtid, hvor levende og døde genforenes.
I hjemmet dækker mexicanerne offerborde med alle de ting, den afdøde satte særlig pris på: forskellige livretter, kage, frugt, øl eller måske tequila. På kirkegården dekorerer man gravstederne med lys og de orange tagetes, der går for at være de dødes yndlingsblomst, fordi den lyser op og viser sjælene vej tilbage til de levendes verden.
Overalt i Mexico sælges sukker- og chokoladekranier. Kranier og skeletter er blevet et populært kendetegn ved De Dødes Dag. Man siger, at de hjælper med til at gøre døden mindre sørgelig.
Med billeder og video førte Claudia centrets brugere ud på gaderne i Mexico og viste, hvordan mexicanerne forbereder højtiden og hvordan de fejrer den. For at gøre atmosfæren så autentisk som muligt havde vore frivillige bestræbt sig på at udsmykke lokalerne på samme måde som man gør det i Mexico. Vi håber at fotografierne giver et godt indtryk af det.
Omdrejningspunktet for fejringen er De Dødes Alter. Alteret er en måde at hylde de afdøde og dækkes med offergaver, som har betydning i forhold til den person man mindes og ærer.
Centerets brugere havde på forhånd fået fortalt om traditionen, og mange af dem havde medbragt en ting, som repræsenterede deres afdøde familiemedlemmer eller venner. Det kunne være en pibe, cigaretter, et nøgle garn eller en af de Gajoler som den afdøde altid spiste. Eller en pensel, hvis søsteren, vennen eller svogeren havde været glad for at male. Alt, hvad den, de havde lyst til at mindes, havde været glad for. Nogen kom med fotografier af deres afdøde slægtninge. De mest aktive af de ældre mødtes nogle dage tidligere og havde selv lavet små trefløjede billeder til det fælles alter. På denne måde blev det alter, som Claudia skabte til arrangementet ud fra mexicanske traditioner, til et resultat af fælles anstrengelser og kom til at sige meget til dem, der var mødt op.
På mødet havde alle også mulighed for at smage forskellige mexicanske snacks, som Aurelia havde lavet, og som blev serveret varme af foreningens frivillige.
Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag, hvor deltagerne har oplevet den festlig stemning ved en livsbekræftende fest for de døde. I kan også opleve det ved at kigge på aktivitetens billeder her på vores Facebookside.
I 2017 vil foreningen forsætte med at arrangere kulturformidlingsevents for ældre mennesker, og på den måde give mulighed for at stifte bekendtskab på første hånd med interessante kulturtraditioner fra forskellige lande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *