Den 12. januar kunne man for første gang her på Nørrebro være med til at fejre gammelt russisk nytår på Den Røde Plads. Vores forening, Verdens kvinder i Danmark, stod for arrangementet i samarbejde med tre russiske foreninger.
Der var underholdning med folkedans, musik, børneoptræden, juletræ med Fader Frost og Snepigen, hjemmelavet russisk nytårsmad, sjove og festlige lege, lotteri, quiz og meget mere. Publikum kunne høre historien om det gamle russiske nytår og deltage i de folkelige traditioner der indgår.
Der kom næsten 300 københavnere forbi. Der var en god stemning, som alle kan opleve ved at se billederne fra arrangementet her på vores hjemmeside.
Men det var ikke kun et arrangement for at hyggens skyld, det kan man bedre under mere private former. Forening Verdens kvinder i Danmark har brugt så mange ressourcer på at arrangere denne store event på Superkilen med det formål at synliggøre foreningens mål, som er at skabe kulturel forståelse.
I sin nytårstale i 2013 sagde dronning Margrethe: ‘Nok er Danmark et lille land, men vi skal passe på, at vi ikke bliver et småligt land.’ Vi synes at den eneste vej til ikke at blive et småligt land i en globaliseret verden er, at vi lærer af hinanden og beriger hinanden.
Hvad kan vi lære af det russiske folk og af de russiske traditioner? Hvis man læser arrangørernes navne, så vil man forstå at vi ikke kun er russere. Vi er også kazakhere, armenere, ukrainere og mange andre. Det er netop den stærkeste del af den russiske/ sovjetiske kultur, at den altid er beriget af mennesker med mange forskellige baggrunde. Man kan nævne den bedste russiske digter Alexander Puskhin, som havde rødder i Afrika. Eller forfatteren til den første ordbog over det russiske sprog, Vladimir Dal, der havde danske rødder. Vi synes at det er det, som vi kan bidrage til udviklingen af Danmark og den danske kultur med: At være mere internationalt orienteret, at være mere åben overfor for andre mennesker og deres kulturarv.