Solnedgang over København – folkedans fra hele Europa

I fire dage mødtes vores organisation med dansetruppen Zorenka fra den karelske by Kondopoga. Denne gruppe tog initiativ til at optræde til den internationale Dansens dag i København, og fremvise deres store repertoire af folkedanse fra Finland, Polen og selvfølgelig Karelien. Dansetruppen er ikke kun kendt for deres danse, men også for at danserne er over 60 år gamle.

Verdenskulturcentrer påtog sig at organisere gruppens optræden på en af Københavns åbne pladser til Dansens dag den 29. april. Vores forening besluttede sig også for at hjælpe vores gæster til at stifte bekendtskab med livet i Danmark. Her taler vi ikke om danske seværdigheder, disse blev vores gæster fra Karelien præsenteret for indenfor rammerne af et almindeligt turistprogram. På kort tid besøgte karelierne Kronborg, Frederiksborg, Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet og Nationalmusset, samt gennemførte en gåtur i København med besøg hos den lille havfrue.

På vores gæsters opfordring besluttede vi at fortælle om og vise det almindelige liv i Danmark. På gruppens ankomstdag organiserede vi aftensmad i et lokale, som et af vores medlemmer havde lejet i hendes boligforening. Sådanne lokaler findes der i enhver boligforening, og de kan lejes for et rimelig beløb til enhver lejlighed. Under denne middag fortalte vores medlemmer deres livshistorier. Vores gæster fandt det meget interessant, hvordan kvinder fra Rusland og post sovjetiske republikker er havnet i Danmark, og hvordan de lever her. Historierne var forskellige. Der var historier om lykkelige ægteskaber og skilsmisser. Om alenemødre og enker.  Om ægteskaber beregnet på hjælp til nære der måtte blive i Rusland og om opløsning af forhold til russiske mænd, med hvem de sammen havde forladt Rusland som flygtninge. Vi havde ikke nogle glamourøse historier, men hver enkelt historie aflivede de stereotyper, som påtvinges læserne af størstedelen af de partiske russisksprogede medier i deres forsøg på at nedgøre vestlige værdier og ikke tillade indtrængen af demokratiske traditioner i autokratiske regimers spillerum.

For at vores gæster bedre kunne forestille sig hverdagslivet i Danmark, tog vi dem med til et aktivitetscenter for ældre, til den russiske afdeling af assistentens kirkegård, samt organiserede et besøg i folketinget. Her fortalte folketingsmedlem Fatma Øktem, der er barnebarn af en gæstearbejder fra Tyrkiet, ud fra eget eksempel hvordan det danske demokrati fungerer og hvordan enhver borger i Danmark kan gøre politisk karriere.

Men det var ikke kun os der aflivede stereotyper. Det russiske ensembles optræden var i disse dage aktuel som aldrig før. På en af Københavns pladser hørtes nu russisk musik og der flagedes med russiske flag. Og for første gang i mange dage var der på dansk fjernsyn en positiv historie om Rusland. Netop i dette ser vores organisation sin grundlæggende opgave. Nemlig at etablere forbindelser mellem folk, baseret på gensidig tillid, respekt og beundring for hinandens opnåelser. Det er hverken vores førte eller sidste projekt rettet mod dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *