Kvinden, som har hjulpet mange af os!

På vores sidste møde i læseklubben snakkede vi om Forestillinger om Ana Ivans, en bog af Mikkel Rosengaard.  Det er ikke den første gang at vi mødtes om Mikkels skaberværk.  For flere år siden valgte vi at læse en af hans noveller, fordi vi lagde fokus på korte værker og fordi vi blev nysgerrige efter hvad litteratur af unge forfattere handler om. Nu er vi vokset og mere klar til store danske tekster og Mikkel er vokset til at skrive en roman, som til vores glæde er nu blevet oversat til engelsk.

Romanen handler om Ana og hendes historie. Hun er en kunstnerkvinde fra Rumænien, som der fortælles om gennem Mikkels øjene, en dansk fyr, der kom til New York for at arbejde hos sin bror. Vi kan drage mange paralleller mellem hovedpersonerne og nogle af medlemmerne af læseklubben, som også er kunstnere i et fremmed land. Så nogle af os har læst bogen med speciel interesse for at få svar på spørgsmål, der er væsentlige for os: kan man realisere sig som kunstner i et nyt land? Hvad er den afgørende faktor for at finde sig til rette i nogle nye omgivelser: er det ens fortid, etnicitet eller personlighed?

Det er altid en stor fornøjelse at møde andre til læseklubbens møder, fordi vi er meget forskellige og har forskellige oplevelser, som er spændende at dele med hinanden. Det er sikkert, at vores møde giver mange af os stof til eftertanke. Vores møder er altid åbne for nye medlemmer. Vi tror, at hver ny person beriger os.

Vores næste møde i læseklubben holder vi d.14.januar. kl.14.00. Vi har valgt at læse Ritt Erindringer af Rit Bjerregård. Det passer perfekt til vores læseklubbens mål – at lære og forstå vort nye lands værdier, moral, historie og sprog.

Ritt Bjerregård er en af de mest respekterede politikere, vi kender. Hun er efter vores mening en politiker, som snakker mindre og gør mere. I hendes tid som Københavns Overborgmester fik mere end 100 indvandrere i job, som passede til deres kvalifikationer via integrations- og oplærings stilling. Det var Ritts eget initiativ, som var et godt eksempel på et praktisk og samfundsmæssigt gavnligt integrationsprojekt.

Flere medlemmer af vores forening fik deres første ordinære job takket være Ritts initiativ. Netop derfor vurderer vi altid integrationsprojekter for et af de vigtigste kriterier: på hvilke vilkår involveres indvandrere i integrationsprojekter? Er de med på lige vilkår med andre i projektet?

Vi kan også lide at høre Ritt i forskellige debatter. Hun ligner ikke mange andre politikere, som hælder vand ud af ørerne. Hun siger normalt tingene meget direkte og hun plejer ikke at pakke sine ord ind.

Vi vil gøre det selv og anbefaler andre at læse hendes erindringer med fokus på det, som bogen handler om – klasse- og kvindekamp.

Alle, der er interesserede i at deltage, har mulighed for det. For at få yderlige oplysning om mødested tilmelder man sig på mail kontakt@verdenskvinder.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *