Er det svært at lære i fællesskab? – Cooperative learning i praksis

Hvad var det, der overraskede dig mest, da du kom til Danmark? Hvilke ting har været let for dig at acceptere? Er der noget, du stadigvæk ikke kan acceptere?  Hvordan tackler du det? Disse og andre aktuelle spørgsmål til indvandrere diskuterede vi på vores udviklingskursus i lørdags d. 5.april. Det var nyt og udfordrende, at vi prøvede at se på tingene ved at bruge en ny metode: Cooperative Learning. Det er nye teknikker og øvelser, som skaber læring og udvikling i fælleskabet.

For mange af os er gruppearbejde et fænomen, som vi ikke var klar til i begyndelsen. Hvorfor? Det har vi fundet ud af igennem samarbejde. Vi er blevet enige om, at der ligger store udfordringer i den sociale bagage, som vi er kommet til det nye land med. Gruppearbejde forudsætter, at deltagerne har nogle sociale færdigheder, som ikke er blevet udviklet i det undervisningssystem, som vi har hørt til. Det er kun et eksempel på de fundne (afklarede) barrierer i vores kultur, som forhindrer os til at udvikle vores ressourcer i de undervisningsmetoder, som bruges i Danmark. Vi tror, at emnet ”gruppearbejde” skal indgå i det integrationsprogram, som alle nytilkomne har pligt til at følge.

Så kort sagt har vi på vores udviklingskursus om Cooperative Learning prøvet at klæde medlemmer af foreningen på til en ny metode, der kan hjælpe dem med at forstå dansk samarbejds- og kommunikationskultur.

Kurset var også aktuelt for os fra en anden vinkel. Der er mange i foreningen Verdens kvinder i Danmark, som har prøvet at undervise, f.eks. ved Den dygtige mandag. Vi har altid et meget aktuelt emne til diskussion, men mangler erfaring i, hvordan vi kan arrangere aktiviteter. Så kurset har givet os erfaring med lærende arbejdsformer og samarbejde, så deltagerne selv kan planlægge og gennemføre afvekslende og deltagerorienteret undervisningsaktiviteter.

Kurset blev afholdt et nyt sted for os, som også har udvidet vores horisonter. Det var i Frivilligcenter SR-Bistand på Tagensvej i København.

Vi takker vores søstre fra Zonta, som har støttet os økonomisk med kurset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *